Beszámoló  gyülekezetünk erdélyi kirándulásáról

 

 

Gyülekezetünk és a  Haypál Alapítvány  sok szállal kötődik a határon túli magyarsághoz.

Rendszeresen segítjük adományokkal és készpénzzel kárpát-aljai, vajdasági és erdélyi testvéreinket.

Kiemelten és hosszú évek óta támogatjuk  Marosvásárhelyen az  Emmaus gyermekotthon  hátrányos helyzetű kis lakóit.

Idén harmadik alkalommal  látogattuk meg őket, összekötve néhány erdélyi nevezetesség megtekintésével is.

Bérelt autóbuszunk szeptember 21-én korán reggel indult templomunktól 35 fővel és rengeteg adománnyal a fedélzetén.

Marosvásárhely több, mint 600 km távolságra van, így útközben megálltunk az aradi vértanúk emlékművénél, megemlékezéssel, a Szózat eléneklésével és koszorú elhelyezésével tisztelegtünk emlékük előtt.

A következő sétát  Gyulafehérváron a gyönyörűen felújított várban tettük, este  érkeztünk szállásunkra.

Másnap ismét korán indultunk Szászrégenen és Gyergyószentmiklóson keresztül a Békás szoroshoz, ami egyedülálló természeti képződmény Európában.( A gigászi méretű, függőleges falú sziklaóriások között járva önkéntelenül is szembesülünk a Teremtő hatalmával) Visszafelé ebédszünetet tartottunk a Gyilkos tónál és innen egyenesen a gyermekotthon felé vettük utunkat.

Több, mint 40 gyermek várt már izgatottan minket, süteménnyel, üdítővel és mindenkinek névre szóló, saját készítésű kis kosárkában elhelyezett piros szívecskével kedveskedtek.

A visszajelzések alapján mindenkit mélyen megérintett a gyermekek kedvessége, udvariassága, jól neveltsége, látván alapvetően nehéz körülményeiket.

Nevelőik mindent megtesznek, hogy a magyar nyelvet a maga szépségében adják tovább és őrizzék nemzeti hagyományainkat, ünnepeinket.

Harmadik nap hazafelé megálltunk Bánffyhunyadon a  800 éves református templomnál, ahol  csoportunknak  Nt.Jakab Mihály lelkipásztor  rövid áhítatot tartott, beszélt a templom történetéről, bemutatta értékeit. Megemlítette, hogy EU-s pályázati pénzből a műemlék hamarosan felújításra kerül.

Hazafelé Nagyváradon álltunk meg rövid pihenőre,  megkóstoltuk  az Erdélyben nemzeti eledelnek számító mics-kolbászkákat.

Jó hangulatban, élményekkel teli érkeztünk haza vasárnap este templomunkhoz.