BESZÁMOLÓ

a Haypál Alapítvány által a szolyvai (Kárpátalja) magyar óvoda és iskola javára nyert 500.000 ft támogatás pénzügyi elszámolásához

VI-Sz/KIM/484/2010 támogatási szerződés végrehajtása

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenti számú támogatási szerződést kötötte a Haypál Alapítvánnyal, melynek a Kárpátalján, Szolyva településen lévő magyar iskola és óvoda magyar nyelvű oktatásának támogatását tűzte ki célul. A támogatás megvalósításához a határon túli intézmények pedagógusaitól megkértük azon oktatási eszközök, gyermekek foglalkoztatásában használatos tárgyak, eszközök, az anyanyelvi oktatást segítő eszközök listáját, amire nekik szükségük van.

A támogatás elszámolása két részletben történt.

1. tételben 253.100 forint került elszámolásra, a KIM szerződés terhére. Az iskola és óvoda számára egy-egy laptopot vásároltunk és még februárban a javukra rendezett jótékonysági gyülekezeti bál után, vasárnap az istentiszteleten át is adtuk a pedagógusoknak. A júniusi látogatásunk alkalmával megtapasztalhattuk, hogy milyen hasznosak és fontosak ezek az eszközök a gyermekek között kifejtett szolgálatokban.

Ugyancsak az első tétel elszámolásánál benyújtottuk dokumentumainkat az egyéb forrásból származó támogatások felének átadásáról is.

A 2. tételben a fennmaradó 250.000 Ft KIM támogatás és a 100.000 Ft saját forrásból származó támogatás történt ikrobuszával szállítottuk ki Kárpátaljára. Ezzel egy időben átadásra került az a 400 ezer ft is, ami az egyéb forrásból származó támogatások második fele, a februári jótékonysági Buda-bál bevétele.

Ilyen formában a költségvetésben lefektetett célok megvalósultak, a pénzügyi keretek teljesítésre kerültek, mind a saját forrás, mind az egyéb forrás, mind pedig a megigényelt támogatás tekintetében.

Nagy örömöt jelentettek ezek az eszközök a pedagógusoknak, gyerekeknek egyaránt.

Budapest, 2011. június 06.
Kedves Zsuzsa!

Nagy orom volt szamunkra is hogy itt voltak es egyutt tudtunk tolteni egy kellemes delutant. Ismetelten csak szavakkal tudjuk megkoszonni mindazt amit ertunk tettek. El sem lehet mondani azt az oromet amit a gyerekeink arcan lattunk, mikor csillogo szemmel vettek birtokba az uj jatekokat. Szamunkra is nagy segitseg, hisz Karpataljan magyar nyelvu szemleltetoket es logikai-, fejleszto jatekokat szinte nem is lehet kapni igy ezekkel nagyban megkonnyitettek mindennapi munkankat. A sportszerekkel is minosegesebbe tudjuk tenni a tornafoglalkozasokat es a nyari taborok soran is jo hasznat vesszuk.

Aldast kerve eletukre es munkajukra megegyszer koszonjuk az ertunk tett faradozasaikat.

Tisztelettel a szolyvai pedagogusok/

ÖNKÉNTESEINK, AKIK A PROGRAMBAN RÉSZT VETTEK:

Kedves mindenki Budán!

Örömmel írom, hogy Istennek hála a küldetés teljesítve! A Haypál Alapítvány által nyert pályázati pénzből megvásárolt 350ezer ft értékű iskolai oktatási eszközök, játékok a hétvégén kézbesítésre kerültek. A kárpátaljai Szolyva iskolája-óvodája munkatársai átvették.

Mellékelem a szolyvaiak köszönőlevelét, ami nem csak nekünk szól, ezért küldöm szét mindenkinek.

Istennek mondott hálánk mellett hadd köszönjük meg mindazok segítségét, akik részt vettek, segítettek, sokszor láthatatlanul az akció megvalósulásában:

1.) Kéry Bencének, hogy elvállalta a busz vezetését Szolyváig és vissza, és ezt remekül teljesítette.

Az eszközök beszerzésében segédkező
2. Miklódy Mártának
3. Fridrikné Sárikának
4. Fördős Katának,
5. Gyenes Károlynak

Az eszközök mozgatásában átvételében
6. László Zoltán egyházfinak és feleségének, Erzsikének

A bepakolásban spontán segédkező ifiseknek:

7. Imre Noémi
8. Kovács Viki
9. Ráth Olivér

Az adminisztratív előkészületekben, okmányok beszerzésében résztvevőknek:

10. Illés Dávid
11. Literáty Zoltán
12. Seres Judit
13. László Zoltán, Szontágh Szabolcs

A  busz előkészítésében:
14. Szontágh Szabolcs
15. Molnár Péter

Külső segítőinknek, akik főleg a határon történő problémamentes átjutásban segédkeztek, tanácsokkal és egyéb módon:

16. Fodor Gusztáv -Református Szeretetszolgálat
17. Dani László – Református Szeretetszolgálat
18. Nagy Béla (a kárpátaljai Református Egyház diakóniai gondnoka)

19. Árvai Lackónak, hogy saját autójával elhozta a szolyvai igazgatónőt Nyíregyházáról Szolyvára, Katával és a báli bevétellel.

20. Kocsis Juditnak, aki az idejét odaszánta és a diakóniai csapatból elkísért az útra, és képviselte a gyülekezetet. (Sajnos Sárika mégsem tudott velünk jönni.)

Jó volt így áttekinteni, hogy milyen sokan közreműködtek, sokan önként és boldogan szánták oda idejüket, erejüket, hogy a program megvalósuljon. (És talán van is olyan, aki kimaradt, ha igen elnézést kérek!)

Nagy volt az öröm Szolyván, és a mellékelt levélben köszönik meg a budai gyülekezet segítségét, támogatását.

Hárman Nagydobronyba is átmentünk és ott voltunk vasárnap istentiszteleten. Hadd adjam át az ottaniak szívből jövő üdvözletét is. Itt még mindig emlegetik, hogy a Szilágyi Dezső tériek (2006. évi) adományából tudták kicserélni az ablakokat az iskola épületén.

A honlapunkra részletes beszámolót fogunk feltenni, fotókkal.

Isten áldja meg mindazokat gazdagon, akik az Ő országának épülésén munkálkodnak!

A nagydobronyi templom szószékének korlátján lévő szőttesen olvashattuk azt az igét, ami a budai diakóniai szolgálatunk egyik vezérigéje:

” …ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.”  1 Ján 3, 18.

Jó volt ennek, az ige megélésének együtt, közösen  része lenni!

Folyt. köv.

szeretettel
Csenki Zsuzsa
diakóniai gondnok

 

A szolyvai pedagógusok köszönő sorai:

Fotók a szolyvai útról

BESZÁMOLÓ A BUDAI GYÜLEKEZET HONLAPJÁN A KÖZÖS PROGRAM MEGVALÓSULÁSÁRÓL